Meny
Mat i fokus når LoVe Food møttes

LoVe Food - mat i storm og stilla!

02.05.2025 | Tekst: Bjørg-Elin Kärn
Denne uken ble det arrangert en to-dagers samling på Kvitnes Gård - der kokker, drivere, produsenter og lærere fra restaurant og matfag skoler møttes til faglig påfyll, diskusjoner og hyggelig samvær.
Aalan Gård ble juni 2023 tildelt midler fra bedriftsnettverksordningen for å kunne gjennomføre tiltak knyttet til utvikling av et interregionalt nettverk for matprodusenter, handel og reiseliv i Lofoten og Vesterålen.

Nettverket har fått navnet LoVe Food og skal legge til rette for økt samarbeid og innsats for å styrke regionenes rammevilkår for matproduksjon, og å utvikle regionene som ettertraktede matdestinasjoner.

LoVe Utvikling AS med prosessleder Bjørg-Elin Kärn har fått oppgaven med å styre opp arbeidet i dette nettverket, som nå snart er inne i sitt tredje driftsår. År 1 i LoVe Food handlet i stor grad om indremedisinsk arbeid, med stort fokus på å få på plass stødige rammer for både samarbeid og prosess - det ble tidlig definert at distribusjon var det viktigste for medlemmene å finne gode løsninger på.

Les mer om nettverket her: LoVe Food

Kartlegging og utvikling av felles salgs- og distribusjonsløsninger gjennomføres via et samarbeid mellom nettverkets medlemmer, Inger Voie i Egga Utvikling AS og Bjørg-Elin i LoVe Utvikling AS. Målet er at mer av maten som produseres i Lofoten og Vesterålen, skal foredles og selges lokalt/regionalt og at transport-etappen blir kortest mulig og mest mulig effektivt.

Transportbransjen i Lofoten og Vesterålen består av en god del tilbydere, og man skulle tro at det ville være enkelt å få dette til innen et såpass lite geografisk område. Alle aktørene vi har vært i kontakt med har vist et stort ønske om å bistå, men ingen av dem har akkurat den løsningen som trengs - men, dette er et arbeid som vi vil fortsette å arbeide med. 

Les også: Lanserer Reinebringen-produkter

Nettverket skal også skape gode møteplasser og legge til rette for kompetanseheving. Denne uken ble det arrangert en to-dagers samling på Kvitnes Gård - der kokker, drivere, produsenter og lærere fra restaurant og matfag skoler møttes til faglig påfyll, diskusjoner og hyggelig samvær.

I smaksverkstedet tok Halvar Ellingsen fra Kvitnes Gård for seg ulike lokale spesialiteter og deltakerne fik smake på over 35 ulike råvarer og produkter fra Lofoten og Vesterålen. I tillegg kom Maret Ravdna Buljo for å la deltakerne få både kunnskapsmessig og smaksmessig del i samisk matkultur. En utrolig spennende dag med påfyll for både hjerne, hjerte og mage!

Til Mat & Prat hadde vi invitert mange dyktige folk til å inspirere deltakerene: 
  • Micha Schafer kom hele veien fra Nobelhart & Schmutzig for å dele hvordan de har jobbet for å fullstendig restrukturere måten restauranten deres er organisert på — for å gjøre den til et fantastisk sted å spise, og like viktig, et fantastisk sted å jobbe. Virkelig inspirerende, og også fascinerende å høre hvordan de åpent og aktivt sier ifra når de ser ting i samfunnet som er helt på villspor — og hvilke konsekvenser det har hatt.
  • Ola Klepp kom fra K2 i Stavanger for å fortelle om sin restaurant. Med en Michelin-stjerne, en grønn stjerne og tre sirkler i 360eat-guiden, viser de at de ikke bare leverer mat i verdensklasse, men også tar bærekraft og matsvinn på største alvor. Han delte også noen svært gjennomtenkte refleksjoner om sosial bærekraft.
  • Will Moffat fra B Culture på scenen fortalte oss om sin bedrift og hvordan de forvandler ting som ellers ikke brukes eller skal kastes til helt fantastisk garum. 
  • Øistein Nilsen, kulinarisk direktør i Hurtigruten delte om deres matkonsepter og arbeid med bærekraft. Visste du at Hurtigruten de siste fem årene har redusert sitt matsvinn fra 261 gram per gjest til 67 gram per gjest per dag? Det er imponerende, spesielt med tanke på at de tar imot én million gjester årlig. Deres fokus på lokal mat er enormt, og de bør være et forbilde for alle.
Les også: Få din nyhet med på vårt nyhetsbrev

Vi avsluttet dagen med å snakke om rekruttering — hvordan vi som bransje, sammen med skolene, kan jobbe for ikke bare å tiltrekke flere elever, men også ta godt vare på fremtidige lærlinger.

En virkelig fantastisk dag. En stor takk til alle som kom og delte idéene sine! Og takk til alle som kom for å lytte! Vi gleder oss allerede til neste gang!

Vi er svært tilfredse med utviklingen i arbeidet vårt og kan ubeskjedent si at vi har oppnådd svært mye på kort tid. Nettverket består av 26 drivende dyktige medlemsbedrifter som i stor grad har engasjert seg og tatt del i både kompetansetiltak, faggrupper og medlemsmøter. 

Nettverkets suksess drives i stor grad av en svært engasjert og aktiv prosjekteier i Aalan Gård og et velfungerende og godt samarbeid mellom regionenes viktigste utviklingsaktører.  


Godt besøkt netterkssamling på Kvitnes Gård. 




 
Handel

LES FLERE NYHETER