Meny
Ordfører Jonny Finstad ønsket velkommen til konferanse

Nedleggelse av sykehuset vil være krise for lokalsamfunnet

19.04.2024 | Tekst: Aleksander Nordahl
- En nedleggelse av akuttfunksjonene ved Nordlandssykehuset Lofoten kan ha betydelige negative konsekvenser for Lofoten-samfunnet, viser en samfunnsanalyse gjort av Lofotrådet. 



 
Lofotrådet engasjerte tidligere i år Menon Economics til å gjennomføre en samfunnsanalyse knyttet til Nordlandssykehuset Lofotens tilstedeværelse i Lofoten og konsekvensene ved eventuelle endringer i sykehusstrukturen.

Rapporten ble bestilt midt i kampen om sykehsuet i Lofoten, og selv om sykehuset ble fredet gjennomførte en analysen. Samfunnsanalysen blir presentert under en konferanse på Leknes torsdag. Over 60 deltakere møtte opp for å høre funnene i analysen og en panelsamtale mellom ulike interessenter i saken. 

Hovedfunnet i analysen var veldig klart: "Samfunnsanalysen viser at en nedleggelse av akuttfunksjonene ved Nordlandssykehuset Lofoten kan ha betydelige negative konsekvenser for Lofoten-samfunnet på viktige områder som videre befolkningsutvikling, næringsliv og arbeidsplasser, samfunnssikkerhet og kommunenes helse- og omsorgstilbud."

Et scenario viste at med en nedleggelse kunne en i 2040 ende opp med en befolkningsnedgang på rundt 1.000 personer i forhold til i dag. Tilbudet og attraktiviteten til regionen ville derfor vært veldig mye dårligere, og næringslivet ville blitt skadelidende. I analysen står det følgende: 
  • Næringsliv og sysselsetting: Nedleggelse av dagens akuttfunksjoner vil gi et tap av statlige arbeidsplasser og økonomisk aktivitet i regionen. Som følge av tapte arbeidsplasser og fraflytting, vil det kunne bli en betydelig redusert verdiskaping i regionen og lavere inntekter til kommunene. 
Heldigvis er sykehuset ikke i akutt fare, men utfordringene i helsesektoren er der fortsatt og det er behov for at alle parter ser fremover og finner løsninger som vil sørge for at dagens tilbud blir opprettholdt. Næringsforeningen er med i arbeidet og vil følge dette som en hovedaktivitet i årene fremover. 

Les hele rapporten her: Samfunnsanalyse - Lofoten
Rammebetingelser

LES FLERE NYHETER